MITEN KORUJA KÄYTETÄÄN JA HOIDETAAN

Jotta koruista riittää iloa pitkään, niitä kannattaa käyttää ajatuksen kanssa.

Korujen huolto

  • Tärkein ja useimmin tehtävä korun huolto on pesu. Kertyvä lika tekee metallipinnat kiillottomaksi ja jalokivien loisto sammuu. Päivittäin käytössä olevia timanttisormuksia on hyvä pestä kerran viikossa, sillä timantti vetää rasvaa puoleensa. Kun timantin pohja on lian peitossa, sen loisto vähenee. Myös korut, joissa on vaaleansävyisiä jalokiviä pysyvät kauniina kun ne pestään viikoittain. Muita päivittäin käytettäviä koruja, voi pestä noin kerran kuussa. Peseminen on yksinkertaista. Puhdistukseen käy pehmeä lasten hammasharja tai joku muu pienikokoinen harja ja astianpesuaine. Korujen pesussa on hyvä käyttää muovikulhoa tai panna tulppa pesualtaaseen, etteivät mahdollisesti irtoavat kivet ja pikkuosat luiskahda viemäriin. Korut laitetaan nesteeseen pariksi minuutiksi ja harjataan kaikki syvennykset sekä kivien alapuoli puhtaaksi. Tämän jälkeen koru huuhdellaan hyvin ja kuivataan kevyesti pyyhkeellä. Useimmat korut voi kuivata vielä hiustenkuivaajalla pyyhkeen päällä. Osa jalokivistä on niin arkoja, että niiden puhdistamisessa pitää noudattaa varovaisuutta. Tällaisia huokoisia kiviä ovat esimerkiksi smaragdit, turkoosit, helmet ja opaalit. Helmikorut on puhdistettava helläkätisimmin ja usein on parasta antaa ammattilaisten huolehtia siitä. Antiikkikoruja ei suositella puhdistettavaksi edellä mainituin tavoin, vaan ne pitää jättää ammattilaisten huollettavaksi.

Älä käytä hammastahnaa jalometallien ja jalokivien puhdistukseen

  • Jotkin lähteet ehdottavat hammastahnan käyttöä arvokorujen puhdistukseen. Meidän kultaseppämme ja useimmat asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele tätä vaihtoehtoa. Hammastahna voi kuluttaa jalometallin ja jalokiven pintaa ja aiheuttaa vahinkoa, joka on kallista korjata. Ota koru pois suihkussa käynnin ajaksi: saippua ja shampoo voivat ajan kuluessa kerääntyä korun päälle, joten pyri välttämään korun kosketusta niihin.

Käsittely:

  • Ota korusi pois, kun teet kotitöitä: Estääksesi korua kulumasta ja vahingoittumasta ota se pois kun teet kotitöitä, jotka sisältävät kemikaalien käsittelyä tai mahdollisia kolhivia pintoja. Ota koru pois esimerkiksi siivouksen ja puutarhatöiden ajaksi.

Vältä korun kosketusta kosmetiikkatuotteiden kanssa:

  • Kosmetiikkatuotteiden kemikaalit voivat vahingoittaa korua. Mahdollisuuksien mukaan vältä esimerkiksi hajuveden, voiteiden ja hiuslakan osumista koruusi.

Älä käytä korua hiustenvärjäyksen yhteydessä.

  • Hiusten värjäyksessä käytettävä vetysuperoksidi (valkaisuaine) vahingoittaa koruja ja jalokiviä peruuttamattomasti.

Älä käytä koruja uima-altaassa:

  • Uima-altaan veden kloori voi reagoida jalometallien ja jalokivien kanssa, mikä voi aiheuttaa värjäytymiä koruun, muuttaa lämpökäsitellyn timantin ja muiden jalokivien väriä ja kuluttaa jalokiven pintaa. Siksi on erityisen tärkeää laittaa koru talteen ennen uima-altaaseen menoa.

Ota koru pois urheilun ajaksi:

  • Huomioithan, että urheillessa sattuu ja tapahtuu, joten koru voi tällöin saada kolhuja ja joukkuelajeissa jopa satuttaa muita ihmisiä. Otathan korusi siksi pois urheilun ajaksi.

Säilytys:

  • Korun säilytys: Perinteinen korurasia on paras paikka säilyttää korua. Korurasiassa jokainen arvokoru on yksinään suojassa